DGS Dikey Geçiş Sınavında İşinize Yarayacak 10 İpucu

DGS Dikey Geçiş Sınavında İşinize Yarayacak 10 İpucu

Harun Büyükçolak
9/15/2021
15 dakika

DGS Dikey Geçiş Sınavında İşinize Yarayacak 10 İpucu

Merhaba Sevgili Öğrenciler,

DGS yani Dikey Geçiş Sınavı, bildiğiniz üzere, üniversite ön lisans bölümlerini bitiren öğrencilerin bir lisans bölümüne geçiş yapmak için girdikleri bir sınav. DGS sınavı öğrencilerin eğitim hayatlarını devam ettirebilmeleri için oldukça önemli. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler daha iyi bir üniversite ve daha iyi bir bölümde eğitim alıp güzel iş bulma imkanlarını artırabiliyorlar. Bunun haricinde isterlerse lisans mezuniyetinin akabinde yüksek lisans ve doktora şeklinde akademik hayatlarına de devam edebiliyorlar.

Yakın zamanda bir DGS öğrencisi ile matematik özelinde uzun bir özel ders maratonu geçirdik. Bu süreci sizlerle biraz paylaşmak istiyorum. Öncelikle DGS matematik özelinden bakıldığında korkulacak bir sınav değil arkadaşlar. Sınavın süresi 150 dakika olmakla birlikte, sınavda toplamda 120 adet soru bulunuyor. Bu 120 sorunun 60 tanesini Matematik-Geometri soruları oluştururken, kalan 60 adedini Türkçe soruları oluşturuyor. Burada durup sınavda nasıl bir zaman yönetimi yapmamız gerektiği üzerine düşünelim arkadaşlar. Öncelikle, sınavın Türkçe kısmına ayırdığınız vaktin kesinlikle totalde 60 dakikayı geçmemesi lazım. Ne yapın edin bu süreyi 60 dakikanın altına indirin. Matematik için 90 dakika yeterli bir süre. Her soruya ortalama bir buçuk dakika düşüyor. Sakın matematiğe ayırdığınız süreyi 70 dakikalara düşürmeyin, yoksa zorlanırsınız. Şimdi sizlere 10 adet önemli sınav ipucu sıralayayım arkadaşlar.

1-DGS sınavı zor bir sınav değil arkadaşlar. Konulara bakarsanız TYT ayarında hatta daha az konu barındıran bir sınav olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden yapamam endişesine kapılmayın. Moraliniz her daim yüksek olsun. Hafif düzeyde stres iyidir. İnsani diri tutar ama stresin düzeyi arttıkça öğrenme kapasiteniz düşmekte ve odaklanmanız zorlaşmaktadır. DGS'ye beraber girdiğiniz bir arkadaş grubunuz olursa motivasyonunuzu diri tutmanız daha kolay olur. Rekabet iyidir, rekabetten korkmayın ama abartıp arkadaşlarınızı da kırmayın.

2-Çoğu üniversite öğrencisi geç yattığı ve geç kalktığı için vücutları da buna uyum sağlıyor. Gece 2-3'de yatıp öğlen 12-13'de kalkıyorsanız, sınav günü de beyniniz uyuma modunda olacağı için büyük bir problemle karşılaşacaksınız. Sınav sorularını anlamakta güçlük çekeceksiniz. Gece yarıları takır takır çözdüğünüz sorularda teklemeye başlayacaksınız. Anlama seviyenizin zayıf olması sizi daha strese sokacak ve daha fazla hata yapacaksınız. Aman ha buna dikkat edin. Eğer gece kuşu iseniz, bu alışkanlığınızı sınava birkaç ay kala mutlaka değiştirin. Sabah en geç 8-9 gibi kalkmaya vücudunuz ve hassaten beyninizi programlayın. Eğer böyle yaparsanız sınav günü de zihninizin açık olacağından şüpheniz olmasın.

3-Matematik dersine sabah 8-12 aralığında çalıştığınızda çok verim aldığınızı göreceksiniz. Bu saatler insanların matemetiksel operasyonlar için zihinlerinin en açık olduğu saatler. Bunu iyi değerlendirin.

4-Yoğun spor aktiviteleri akabinde ders başına oturmak iyi bir yaklaşım değil arkadaşlar. Bunu yapmayın. Vücutta su çok azaldığı için ve kaslar vücüdun enerjisini tükettiği için dersinize iyi odaklanamazsınız. Bu benim bizzat özel ders verdiğim öğrencilerimden birinde gözlemlediğim bir durumdu. Ders saati öncesinde vücut geliştirme sporu yapıyordu. Tabi ister istemez derslerde bazen oldukça yorgun oluyor ve dersi takip etmekte dahi zorlanıyordu.

5-Konu anlatım kitabını ve soru bankasını doğru bir şekilde seçmek oldukça önemli arkadaşlar. Sitemizde kitap seçimleri ile ilgili güzel bölümler var. Oralara girip zorluk seviyesine göre bizim inceleyip beğendiğimiz kitaplara göz atabilirsiniz. DGS için geniş kapsamlı bir kitap önerisi de yayınlayacağız inşallah. Takipte kalın.

6-Sosyal medyadaki hocaları etkin bir şekilde kullanabilirsiniz arkadaşlar. Piyasada bir sürü konu anlatımı ve soru çözümü yapan hoca bulunuyor. Telefonu elinize alın, soru çözümlerini takip edin. Hoca çözdükten sonra bir de siz kendiniz bunu çözmeye çalışın. Sakın ha anladım diye bırakmayın. Harvard Business'daki bir araştırmayan göre insanlar dinledikleri bilgilerin yaklaşık 25%'ini ancak akıllarında tutabiliyorlar. Bu da demek oluyor ki ilk dinlemede mutlaka kaçırdığınız ve akabinde unutacağınız yerler olacak. Anladığınız soruyu yazın, yazdığınıza sonra tekrar dönüp bakın. Ama mutlaka siz yazın. Yazdığınız sizindir, gerisi elin.

7-Soru dağılımlarına bakarak hangi konudan ne kadar soru çıktığını görebilirsiniz. Burada sınava ne kadar zamanınız kaldığına bağlı olarak stratejik bir hareket gütmeniz gerekmektedir. Konu listesini aşağıda not kısmına koyuyorum, oradan bir göz atabilirsiniz. Kolay konulara öncelik vermeye ve onlardan soru kaçırmamaya çalışın arkadaşlar. Örneğin eğer zamanınız azsa ve sizin olasılık ya da üslü sayılar konularından birini öğrenmeniz gerekiyorsa, olasılığı seçmek gibi yanlış bir hareket yapmayın arkadaşlar. Bu konular ile alakalı ilerleyen postlarımızda zorluk değerlendirme yazıları gelecek inşallah.

8-Soru çözümlerinizde ilk defa gördünüz soruları ve çözüm tekniklerini mutlaka işaretleyin ya da kaydedin. Lütfen üşenmeyin. Bunlara ileride tekrar bakıp hatırlamanız gerekecek. Sizi asıl geliştiren de aslında bu şekil bir çalışma olacaktır.

9-Sürekli çalışmak iyi değildir. Mutlaka belli bir sistematikle çalışmanız gerekir. Piyasada bir sürü çalışma ve ara verme teknikleri bulunuyor. Mesela Pomodoro tekniği bunlardan bir tanesi. 25 dakika yoğun çalışıp(telefonu diğer odaya koyarak) 5 dakika ara vererek ilerleyebilirsiniz. Bunun gibi farklı teknikler de mevcut. Size uyan tekniği bulmanız gerekli. Bununla alakalı da daha detaylı bir yazı da paylaşacağım sizinle

10-Sınava beyninizi besleyerek gitmek de önemli arkadaşlar. Doğal ve hafif tatlı olan gıdalardan tüketebilirsiniz. Helva, bal, kaymak, ceviz gibi gıdalar size doping etkisi yapacaktır. Çikolata, şeker midenizi yakabilir ve sizi çok susatabilir. İlk tercihiniz bu tip gıdalar olmasa iyi olur. Mide yanması sınavda sizi rahatsız edip dikkatinizi dağıtabilir.

Evet sevgili öğrenciler, size DGS sınavına çalışmada fayda sağlayacak 10 adet madde sunduk. Tabi dikkat edilecek hususlar bunlarla sınırlı değil. Özellikle sınavın içinde de işinize yarayabilecek bir post daha hazırlayacağım inşallah. Sınava çalışmak kadar sınav stratejisi belirlemek de oldukça önemli arkadaşlar. Bu konu, şahsen benim dahi (25 yıllık eğitim hayatım var) geç öğrendiğim ama öğrendikten sonra çok rahat ettiğim konulardan biri. İnşallah sınavınızın kolay ve dilediğiniz gibi geçer. Ben de sizlere ufak da olsa yardım edebildiysem ne mutlu bana.

**DGS Matematik Konuları:** Temel Kavramlar (Sayılar), Rasyonel Sayılar ve Ondalık Kesirler, Sayı Sistemleri ve Basamak Kavramı, Asal Çarpanlar ve Tam Bölen Sayısı, Bölme ve Bölünebilme Kuralları, Faktöriyel, Obeb (Ebob) ve Okek (Ekok), Taban Aritmetiği, Denklem Çözme, Basit Eşitsizlikler ve Sıralama, Mutlak Değer, Üslü Sayılar, Kareköklü Sayılar, Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler, Oran Orantı, Sayı Problemleri, Kesir Problemleri, Sayfa Problemleri, Saat Problemleri, Yaş Problemleri, Yüzde Problemleri, Kar ve Zarar Problemleri, Karışım Problemleri, Hız Hareket Problemleri, İşçi ve Havuz Problemleri, Kümeler, Fonksiyonlar, İşlem, Modüler Aritmetik, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık, Sayısal Mantık

HARUN BÜYÜKÇOLAK HOCANIN SON YAZILARI

YORUMLAR

Bu makaleye henüz yorum yapan yok. İlk siz yorum yapın!