Özel Ders Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Husus
Merhaba Sevgili Öğrenciler,
Bugün yine sizlere öğrencilik hayatınızda lazım olacak bir konudan bahsetmek istiyoruz. Hepiniz öğrencilik hayatınız boyunca bir şekilde özel ders almış, vermiş ya da alan insanlarla muhatap olmuşsunuzdur. Bu yüzden bu konu size çok yakın ve sizi çok ilgilendiren bir konu. Bu yazıyı okuduktan sonra özel ders alırken veya öğrencilere özel ders verirken daha profesyonel olacaksınız inşallah. Hadi hemen başlayalım.
1-Öncelikle özel ders almak istediğiniz konu hakkında ön bilgi sahibi olun sevgili öğrenciler. Kimse sizin varmak istediğiniz hedefi bilemez. Hedefinizi belirlemekte yardım istiyorsanız eğer bunu da baştan hocanızla görüşmeniz ve sizi yönlendirmesini istemeniz gerekir. Eğer bu iki aşamayı da atlar ve kendinizi tamamen hocanın eline bırakırsanız, o size ne öğretmek isterse onu öğrenirsiniz. Bu durumda özel ders pek de verimli olmayacaktır. Çünkü özel dersin amacı maksimum verimle ve nokta atışı bir şekilde eksikleri gidermektedir. Yapmanız gereken şey, mesela eğer lineer cebir sınavına giriyorsanız, öncelikle dersin materyallerini hocanıza ulaştırmanız ve varsa eğer eski sınavları ve çalışma sorularını toparlamanızdır.
2-Eveet… Ders materyallerinizi toparladınız, sıra geldi doğru hocayı bulmaya. Doğru hocayı bulmak bu sürecin en zor kısmı arkadaşlar. Bu konu çok söz ister. Bu konuda sizlerle daha birçok post paylaşacağız ancak burada da buna kısaca değinelim. Özel ders hocası bulabileceğiniz mecralar arasında online özel ders platformlarını, arkadaş çevrenizi ve bu konuda profesyonel destek veren kurumları sıralayabiliriz. Öncelikle ders alacağınız hocanın niteliklerini iyice değerlendirin. Özel ders vermek yetkili yetkisiz birçok insanın yaptığı bir iş olduğundan iyi olan hocaları ayıklamanız zor olacak. Önünüzde düşük ücretlere çok kaliteli ders verdiğini iddia eden özel ders hocaları ya da öğrencileri çıkacak. İnce eleyin sık dokuyun arkadaşlar. Hocanın eğitimini, daha önceden verdiği dersleri ve referanslarını kontrol edin. Bunlar size fikir verecektir. Mümkünse hocaların sağladıkları bilgileri teyit eden online ders platformlarından yararlanır. Sizlerde iyi biliyorsunuz ki online mecrada herkes her şeyi iddia ediyor ama iddia edilenlerin ne kadarı doğru Allah bilir. Bir diğer konu da, mutlaka bu alacağınız dersi yıllardır anlatan hocaları tercih etmeniz. Alacağınız ders konusunda tecrübesi olan hoca her zaman size daha faydalı olacaktır.
3-Hocayı da seçtiysek, şimdi sırada dersi nasıl işleneceği konusu var. Eğer alacağınız ders konusunda gerçekten yetkin olmak istiyorsanız, yani amacınız durumu kurtarmak değilse, yapacağınız şey orta ya da uzun vadeli ve planlanmış bir özel ders hizmeti almak. Birkaç derste öğrendiğiniz bilgilerin uçup gitme riski çok yüksek, mümkün mertebe eğer bütçeniz de buna el veriyorsa, ders saatini artırmak ve dersi aldığınız süreyi belli bir sürece yaymaktır. Bu, bilgilerin zihninize daha iyi oturmasını sağlayacaktır. Sıkışmadığınız için stres düzeyiniz de düşük olacak ve daha verimli bir öğrenme süreci geçireceksiniz. Yani halk tabiriyle yumurtlamayı beklemeyin arkadaşlar.
4-Ders işleme planımızı da yaptıysak, şimdi hocanın güvenli kollarına kendimizi teslim edebiliriz. Arkadaşlar, eğer hocanızı işinin ehli ve yetkin bir insan olarak seçtiyseniz, sakın ha onun önerilerine kulak asmamazlık etmeyin. Bu konu öğrencilerin yaptığı o kadar büyük bir hata ki anlatamam. Karşınızda yılların deneyimine sahip bir profesyonel bulunuyor. Sizin geçtiğiniz yollardan defalarca kez ya kendisi ya da diğer öğrencileri ile birlikte geçmiş bu profesyonelin sözünü dinlemeniz lazım. Kafanıza yatmayan şeyler olduğunda bunların nedenini sorun tabi ki ama hocalarınızla iddialaşmayın. Hocanız sizin laf söz dinlemeyen bir delikanlı/geç kız olduğunuza kanaat getirirse parasını alıp kenara çekilmeye bakar ve bu durumda onun derin tecrübelerinden faydalanamazsınız. Alçak gönüllü ve tevazu sahibi olmanız iyidir. Bilmediğiniz konularda Google'dan bulduğunuz yarım bilgiyle hocaya kendi alanını öğretmeye çalışmazsanız hocayla aranızdaki ilişki daha iyi olacaktır.
5-Hocayla da dikleşmiyorsak artık öğrenmeye iyice açık bir hale geldik demektir. Derste hocanızın öğrettiği bilgileri mutlaka bir de kendiniz yapmaya çalışın ve anlamadığınız yeri sorun. Dinleyerek öğrenmek pasif öğrenmedir arkadaşlar. Hocanın anlattığının bir kısmını kaçıracaksınız ve bir kısmını da tam anlamayacaksınız. Hocanız sizden ders sırasında aktif katılım isteyecektir. Utanmayın ve yapamazsam hoca beni aptal zanneder korkusuna kapılmayın. Profesyonel hocalar için böyle şeylerin önemi yoktur. Onlar sizi yargılamazlar merak etmeyin. Eğer hocanız size derste söz hakkı vermiyorsa ve sizi zorlamıyorsa o zaman problem var demektir. Lütfen yazımızın ikinci maddesine geri dönün ve süreci oradan tekrar başlatın.
6-Özel dersler öncesinde kafanızı boşaltın. Aklınızda oyun, maç, arkadaşlarınızla yapacağınız bir aktivite vs. olmasın. Eğer kafanız dolu olursa derse gerekli konsantrasyonu sağlayamazsınız. Ders öncesinde odak noktanızı dağıtmamaya dikkat edin. Bunun dışında yoğun spor aktiviteleri sonrası özel derse oturmak da iyi bir fikir değil. Yorgunluğunuz size baskın çıkacaktır. Bunun yerine ders sonrası bir spor aktivitesi yapmak çok daha faydalı olacaktır.
7-Özel ders sırasında öğrendiğiniz bilgileri tekrar edin sevgili öğrenciler. Teknoloji çok gelişti, mümkün mertebe dersi kaydedin. Hocanız eğer tam teşekküllü çalışıyorsa size dersin materyallerini ders sonunda verecektir. Bizler özellikle online ders çıktılarını öğrencilerimiz ile mutlaka paylaşıyoruz ve önemli notları onlar için tutmuş oluyoruz. Not tutmak zor iş arkadaşlar. Herkes bunu iyi yapamaz, eğer yazınız okunmuyorsa hiyeroglif kıvamında olan o notları sonradan okumak dahi istemeyeceksiniz.
8-Dersi sizi yormayacak şekilde parçalar bölün. Eğer dikkatinizi en fazla yarım saat toplayabiliyorsanız, yarım saatte bir 5-10 dakika ara vermek iyi olur. Eğer dikkatiniz 45-50 dakika kadar gidebiliyorsa, ondan sonra ara verin ama bu süreyi pek aşmayın. Blok ders yapmayın ve yaptırmayın sevgili öğrenciler. Hocanız çok yoğun olduğundan belki blok halinde anlatıp geçmek isteyebilir ama bunun doğru olmadığını o da biliyor. Onun için bu duruma müsaade etmeyin.
9-Ders dinlendi, notlar düzgünce tutuldu ve tekrarlar da yapıldı. Şimdi dikkat etmeniz gereken diğer bir önemli konu, sınavlarınız öncesinde ders çalışma miktarınızı biraz arttırmanız ve konsantrasyonunuzu yükseltmenizdir. Arkadaşlar, sınava son birkaç gün kala çalışmak yanlış bir şey değil. Sınava son bir kaç gün kala ilk defa çalışmaya başlamak yanlış. Sınava yaklaştıkça hatta sınavın hemen öncesinde kritik konuları tekrar etmek kadar mantıklı bir hamle yoktur. Bunu yapabilirsiniz. Ancak, sınav öncesinde konulara ilk defa çalışıyorsanız kafanız çorba olacaktır. Buna bağlı olacak stres düzeyinizde artacağı için sınav sizin için kabusa dönüşecektir arkadaşlar. İşte bunu yapmayın. Kafanızı son dakika karıştıracak şeylerden uzak durun
10-İletişim çağında yaşıyoruz arkadaşlar, mümkün mertebe çözdürdüğünüz soruların resimlerini akıllı telefonlarınız ile çekebilir, üzerine not alabilirsiniz. Bu tip teknolojik avantajları kullanın. Soruları ve konuları evde tekrar gözden geçirirken, eğer gözden kaçırdığınız bir nokta olursa hemen hocanızla Whatsapp üzerinden iletişime geçin. Hocanız ile bu esnek çalışma konusunda baştan anlaşsanız iyi olur. Eğer bunu kabul etmiyorsa, kabul eden başka bir hocayla çalışmanızın size daha faydalı olabilir.
Evet sevgili öğrenciler, sizler için derlediğimiz postun sonuna geldik. Burada sizlere önerdiğimiz konulara dikkat ederseniz, inşallah özel dersten aldığınız verimin arttığına şahit olacaksınız. Bizimle her zaman iletişime geçebilir, yardım ve bilgi alabilirsiniz. Bir başka yazımızda görüşmek üzere. Takipte kalın, sağlıcakla kalın.