logo

Temel Yeterlilik Testi TYT Matematik Konuları Zorluk Analizi

Merhaba Sevgili Öğrenciler

Daha önceki postlarımızda sözünü ettiğimiz güzel bir konuyu bugün sizlerle paylaşacağım. Bu yazımda TYT Sınavı Matematik konularının zorluklarını değerlendireceğim. Öncelikle bu değerlendirmenin sizin ne işinize yarayacağına bir değinelim. Sınava hazırlık süreci malumunuz zor bir süreç sevgili öğrenciler. Onlarca konuyu çalışıyorsunuz ve malesef bunu tüm dersler için yapıyorsunuz. Bazı arkadaşların vakti ve enerjisi bütün konulara çalışmaya yetmeyebiliyor ya da vakti ve enerjisi olsa dahi matematik zor geldiği için hangi konulara çalışması gerektiğine karar veremeyebiliyor. İşte bu yazımız size gelsin arkadaşlar. Full hedefleyen öğrencilerin de istifade edebileceği bilgiler olacak elbette. Onlar da hangi konulardan kesinlikle soru kaçırmamaları gerektiğini öğrenecekler. O zaman hadi başlayalım.

TYT düzeyinde Matematiğin en kolay konuları Temel Kavramlar, Sayı Basamakları, Ondalık Sayılar, Kümeler ve Oran Orantı arkadaşlar. Matematiği sevmeseniz dahi, bunları yapabilirsiniz. Çünkü bu konular günlük hayatın içinde de var. Eğer bu konuları yapamıyorsanız, günlük hayattaki basit problemlerde de maalesef sorun yaşamanız kaçınılmaz hale gelecektir. Hadi bu konularda biraz detaya inelim. Temel kavramlarda, sayı kümeleri, çift ve tek sayılar ve pozitif-negatif sayılar kolay olan konular. Aslen matematiğin cebir kısmı diyebileceğimiz bu alanlar, TYT düzeyinde kolay lokma denilebilir. Ama ilerleyen konular arasında, asal sayılar, ardışık sayılar ve faktöriyel bulunuyor. Bunlar bir tık daha zor konular. Bunun nedeni de bu konularda daha fazla formül ve kural olması. Ezber yeteneği olmayan arkadaşların formüllerin mantığını anlayarak ilerlemesi gerekiyor. Çift ve tek sayılar konusu ve pozitif ve negatif sayılar konusu ileride birçok konunun içine virüs gibi bulaşacak. Başlangıç düzeyinde kolay olsa da, işin içerisine üslü sayılar, köklü sayılar, mutlak değer vs. girdiğinde bu konularda birazcık zor hale dönüşecek. Burada aklıma gelmişken söyleyeyim, işlem önceliğini çok iyi öğrenin arkadaşlar. Her yerde karşınıza çıkacak. Kaçışınızın olmadığı konulardan biri ama korkulacak bir durum yok çünkü kolay. Sıra geldi sayı basamaklarına. Sayı Basamakları da matematiğin kolay konuları arasında. Ancak sayı basamaklarının alt şubelerinden biri olan taban aritmetiği hiç te kolay bir konu sayılmaz bilginiz olsun. Özellikle ileride bilgisayar ve elektronik gibi olukça teknik mühendisliklerde çalışmak isteyen arkadaşların bu konuyu ciddiye alması lazım. Gelelim ondalık sayılar konusuna. Bu konu da kolay bir konu olmakla birlikte, bazı noktaları kafa karıştırabiliyor. Örneğin basamak kaydırma işlemlerinde öğrenciler sıklıkla hata yapıp sayıyı küçültmek yerine büyütmekte ya da tam tersini yapabilmekte. Gündelik hayatta karşılığı olduğu için bu konu zaman içinde hemen hemen herkeste oturuyor. Diğer bir konu olan kümeler konusu da matematiğin kolay konuları arasında ve hatta belki en kolayı. Kümeler konusu, olasılık ve mantık gibi daha zor konuların temelini teşkil ediyor. Bu bakımdan da iyi öğrenilmesinde fayda var. Kolay olarak niteleyeceğimiz son konumuz olan Oran Orantı da matematiğin hemen hemen diğer bütün konularında karşımıza çıkan çok temel bir konu. Doğru, ters ve bileşik orantı olmak üzere temelde üç alt konusu bulunuyor. Gündelik hayatta kıyas yaparken sıklıkla kullandığımız çok temel matematik operasyonları bunlar arkadaşlar. Öğrenirken kesinlikle zorlanmayacağınız konular.

Evet arkadaşlar, basit konular bittiğine göre, gelelim biraz da orta zorlukta olan konulara. Üslü ve Köklü İfadeler, Mutlak Değer, Çarpanlara Ayırma, Basit Eşitsizlikler, Problemler ve Birinci Derece Denklemler orta zorluktaki konular arasında sayılabilir. Kısaca değinelim hepsine. Üslü ve Köklü İfadeler birbirinin kardeşi olan iki konu. Birini iyi öğrendiğinizde diğerini zaten yapabildiğinizi fark edeceksiniz. Bu bağlamda önce üslü ifadeleri öğrenirseniz sizin için daha kolay olur. Köklü ifadeler, üslü sayılardaki üs sayılarının ondalık hali olarak düşünülebilir. Üslü ve Köklü Sayılar da diğer birçok konuya temel teşkil ettiğinden bilinmesi elzem olan konulardan. Bu konular özellikle denklemler, fonksiyonlar ve logaritma(TYT konusu değil) gibi ileri konularda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Diğer bir konumuz olan Mutlak Değer ise kafa karıştırıcı ve zor soruların gelebildiği konulardan bir tanesi. Mutlak değerin işin içine girdiği sorularda dikkat kesilip, omurilikten soru çözme modunu bir kenara bırakmanız gerekiyor. Bu konunun sorularını çözerken ciddi anlamda mantık muhakemesi yapmak gerekiyor. Kesinlikle kolay lokma değil arkadaşlar. Hele bir de kendisinden sonra gelen basit eşitsizlikler ile birleştiğinde güzel bir kombin haline geliyor. Çözdüğünüzde muazzam keyif alacağınız ve kendinizi şampiyon gibi hissedeceğiniz konular arasında. Gelelim çarpanlara ayırma konusuna. Çarpanlara ayırma kolay ile orta zorluk arasında diyebiliriz. Çarpanlara ayırma sorularını çözebilmek için bilmeniz gereken belli başlı formüller bulunuyor. Mantıken de kolay bir şekilde türetilebilen bu formüller ile bol bol sadeleştirmeler gerçekleştireceksiniz. Bir süre sonra bu konuların sorularını çözerken zihniniz soru çözüm işlemini oto pilota devredecek. Bu konuda çözmesi keyifli sorular oldukça bol arkadaşlar. Moral depolamak için de arada kendisine müracaat edebilirsiniz. Problemler ve birinci derece eşitsizlikler birbirleri ile oldukça bağlantılı iki konu. Bu konular orta ile zor arasında sayılabilir. Öncelikle denklemler konusunu iyi bilmeniz gerekiyor. Hayatınıza bilinmeyen x ve y kavramları, hiç bir sayının olmadığı matematik operasyonları, çözüm kümeleri, ihtimalli çözümler, denklemlerin birbirine kırdırılması gibi çeşitli teknikler girecek. Zihinsel kapasitenizin artması için oldukça önemli konular. Bu konunun arkasından gelen problemler konusu ise derya deniz bir konu. Her ne kadar problem tipleri sınıflandırılıp belli başlı çözüm teknikleri geliştirilmiş olsa da problemler konusu her zaman zor ve yeni sorulara açık. Çünkü artık metinsel bir ifadeyi matematiksel olarak ifade edebilme yetisinin gelişmesi gerekiyor. Bu konu olukça geniş bir konu arkadaşlar. Hatta Endüstri Mühendisliği, Lojistik Sistemler ve Bilgisayar Mühendisliği gibi alanların temelini teşkil ettiğini söylesek pek de yanılmış olmayız.

Gelelim matematiğin zor konularına. Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık, İstatistik, Polinomlar, İkinci Dereceden Denklemler, Karmaşık Sayılar ve Parabol bu kategorideki konular arasında.  Arkadaşlar, eğer temel ve orta zorluktaki konuları halledemediyseniz bu konulara pek yanaşmayın. Önce temelleri halledin ondan sonra buralara gelirsiniz. Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık ve İstatistik birbiri ile oldukça bağlantılı olan konular. Olasılık ve İstatistiği yapabilmeniz için Permütasyon ve Kombinasyon bilmeniz lazım. Burada yine yoğun bir şekilde matematiksel muhakeme yeteneği kullanmanız gerekecek. Bunlar, formülleri bilseniz dahi çözmesi kolay olmayan konular. Çünkü aynen problemlerdeki gibi metinsel ifadelerin matematiğe dökülmesi ve ciddi bir mantık muhakemesi gerçekleştirilmesi söz konusu. Zamanla belli soru tiplerine alışıyorsunuz ama sizi her zaman şaşkına çevirecek bir soruyla karşılaşmanız mümkün. Heyecan arayan arkadaşlar bu mecralarda bolca vakit harcayabilir. Özellikle İstatistiğin derya deniz bir konu olduğunu ifade etmek lazım. Üniversitelerde İstatistiğin birçok alt dalı üzerine onlarca ders bulunuyor. İstatistik için Matematik içerisinde Matematik desek yeridir. Ama TYT düzeyinde size bakan tarafı tabi ki kolay arkadaşlar. Sadece Matematiğin geri kalan kısmından ayrışan yepyeni bir mantık örgüsünün içinde kendinizi bulacaksınız. Sindirdiğinizde sorun kalmayacak. Gelelim diğer bir zor konu olan İkinci Dereceden Denklemler konusuna arkadaşlar. Burada da artık karşınıza bir tık zor üslü denklemler çıkmaya başlayacak. Çözmesi vakit alan sorularla karşılaşacaksınız. Bir de biraz konuların formüllerine ve mantığına hakim olmanız lazım. Ondan sonra yaparsınız inşallah. Sınav esnasında da soru çözümleri uzun sürebiliyor. mümkün mertebe bu soruları sona bırakmakta fayda var. Gelelim karmaşık sayılara arkadaşlar. İsmiyle müsemma olan bu konu hakkında şunu dediğiniz duyar gibiyim: “Hocam isminde meymenet yok, bu da eksik kalsın". Öyle demeyin arkadaşlar, eğer Matematiğe ve mühendisliğe gönül verdiyseniz (ki eğer buraya kadar okuduysanız vermişsiniz demektir) bu konuda gerçekten ufkunuzu açacak konseptler bulacaksınız. Oldukça özel bir alandır. Üniversite düzeyinde de kompleks sayılar olarak bu konu devam ediyor. Son olarak da Parabol konusuna değinirsek arkadaşlar, bu konu da aslında denklemlerimizin iki boyutlu analitik düzlemde ifadesini içeriyor. Zor bir konudur ve ileri düzey Matematik konularının birçoğuna temel teşkil eder. Yine Matematiğe ve Mühendisliğe gönül veren arkadaşlara hitap eden bir konu. TYT düzeyinde çok zor sorular gelmeyecektir. Burada zor olarak ifade ettiğimiz bütün sorular için bu durum geçerli ama diğer konulara göre bir tık daha zor olduğunu anlatmak istedik.

Evet, bir yazımızın daha sonuna geldik. Okuyup vakit ayırdığınız için teşekkürler. İnşallah sizlere bu zorlu maratonda bir fayda sağlayacak bir yazı olmuştur. Devamında diğer sınavlar için de konu analizlerini gerçekleştiriyor olacağız. Bu konu daha derin bir şekilde konu bazlı da işlenebilir. İlerleyen yazılarımızda bunu da yapabiliriz. Sağlıcakla kalın, Matematikle kalın.

YORUMLAR

Bu makaleye henüz yorum yapan yok. İlk siz yorum yapın!