Bilkent Üniversitesi
ÖZEL DERS LİSTESİ
Calculus
Kalkülüs dersi kapsamında, birden fazla değişkenli fonksiyonlar için diferansiyel, integral ve vektör hesaplamaları yapılmaktadır. Bu derste öğretilen matematiksel araçlar ve yöntemler, fizik ve kimya gibi temel bilimlerde, mühendislikte, ekonomide ve bilgisayar grafiklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Differential Equations
Diferansiyel denklemler dersi, temel olarak bir veya daha fazla fonksiyon ile bunların türevlerinin ilişkilendirildiği denklemlerin çözümü ile ilgilenen bir derstir. Fiziksel nicelikleri temsil eden fonksiyonlar ile, değişim oranlarını temsil eden fonksiyon türevleri arasındaki ilişki tanımlanmaktadır. Diferansiyel denklemler mühendislik, fizik, kimya ve ekonomi gibi birçok disiplinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Linear Algebra
Lineer cebirin temel konuları arasında vektör uzayları, matrisler, determinantlar, lineer denklem sistemleri, öz değerler, öz vektörler, iç çarpımlar, ikinci dereceden formlar ve matrislerin kanonik formları, dualite ve benzeri konular yer almaktadır.
OKUL HAKKINDA DÜŞÜNCELERİMİZ
Bilkent Üniversitesi, matematik konusunda en iyi bildiğimiz üniversiteler arasında yer almaktadır. Bilkent Üniversite'sinin matematik durumunu değerlendirmeye başlamadan önce üniversitenin genel durumu hakkında biraz bilgi verelim. Bilkent Üniversitesi, özellikle mühendislik bölümleri dikkate alındığında, başarı sıralaması oldukça yüksek olan özel üniversitelerden bir tanesidir. Bilkent Üniversitesinin hali hazırda dört adet mühendislik bölümü bulunmaktadır. Bunlar Elektrik, Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümleridir. Bu bölümlerin her birinde belli oranda burslu ve yarı burslu kontenjanı bulunmaktadır. Bu oranların diğer özel üniversitelere nazaran oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bilkent Üniversitesi bursluluk noktasında oldukça cömert üniversiteler arasında yer almaktadır. Burslu öğrencilerin seviyesi oldukça yüksek olabilmektedir. Bilkent Üniversitesi derece yapmış öğrencileri bünyesine katmasıyla meşhur üniversitelerden bir tanesidir. Bu durum öğrencilerin genel seviyesinde heterojen bir durum oluşturmaktadır. Burssuz olarak üniversiteye giren öğrencilerin de seviyesi oldukça iyi olmakla beraber, diğer üniversitelerin durumu ile kıyas edildiğinde öğrencilerin sıralamada ciddi bir varyans ile bölümlere girdikleri görülmektedir. Bu durum kaçınılmaz olarak dahi düzeyinde matematik bilen öğrencilerle daha orta seviyelerdeki öğrencilerin beraber ders almasına yol açmaktadır ve malesef bu fark orta düzeyde olan öğrencilerin aleyhine olabilmektedir. Dersler çan eğrisi (curve) sistemine göre notlandırıldığı için sınıfın seviyesi oldukça iyi dahi olsa bazı öğrenciler C gibi düşük notlar alabilmekte ve hatta dersten kalabilmektedir. Ama yine de disiplinli bir çalışma programına sahip olan ve stratejik çalışan öğrenciler bu durumun üstesinden gelebilmekte ve dahi düzeyinde diye tabir ettiğimiz burslu öğrencileri dahi geride bırakabilmektedir.
Bilkent Üniversitesinde dersler İngilizce olarak verilmektedir. Bu durum matematik dersleri özelinde düşünüldüğünde öğrenci için bir dezavantaja dönüşebilmektedir. Eğer öğrencinin İngilizce düzeyi iyi değilse, matematik gibi teknik tabirleri ve kavramları bol olan bir dersi anlamak öğrenciyi ciddi anlamda zorlayabilmektedir. Bunun yanında bir de dersi veren hocanın aksanı öğrencinin ilk defa karşılaştığı Rus ya da Fransız aksanı gibi bir aksan ise dersi anlama problemi korkunç bir hal alabilmektedir. Bu durumdaki bir öğrencinin bireysel olarak ciddi efor sarf etmekten ya da dışarıdan destek almaktan başka yapabileceği pek bir şey yoktur. Bilkent Üniversitesi yabancı hocaların çokça rağbet gösterdiği üniversitelerden biri olduğundan ötürü bahsettiğimiz bu dil ve aksan problemi ile öğrencilerin karşılaşması kuvvetle muhtemel bir hal almaktadır.
Mühendislik bölümlerinde verilen matematik derslerine biraz değinelim. Burada bahsedeceğimiz derslerin detaylarına sitemizde o ders için ayırdığımız safyadan ya da üniversitenin kendi sayfasından ulaşabilirsiniz. Öncelikle tüm mühendislerin ortak olarak aldığı kitle matematik dersleri ile başlayalım. Bu derslerin ilki "MATH-101 CALCULUS-I" (Kalkülüs-I) dersidir. İlk sınıfın ilk döneminde alınan bu dersin akabinde, ikinci dönem "MATH-102 CALCULUS-II" (Kalkülüs-II) dersi gelmektedir. Bu iki ders farklı mühendislik bölümlerinden çok farklı seviyelerdeki öğrencilerin beraber aldığı en bariz derslerden biridir. Öğrenci seviyesi bağlamında dersin heterojenliği en had safhadadır. Bu dersin akabinde mühendislik bölümlerinin aldıkları diğer dersler birbirinden farklılık arz etmektedir ve öğrenci seviyeleri göreceli olarak daha homojen bir hale gelmektedir. Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği öğrencileri temel matematik derslerinden sayabileceğimiz "MATH-132 DISCRETE AND COMBINATORIAL MATHEMATICS" (Sonlu ve Kombinasyonel Matematik) dersini ve "MATH-225 LINEAR ALGEBRA AND DIFFERENTIAL EQUATIONS" (Doğrusal Cebir ve Türevsel Denklemler) dersini beraber almaktadır. Akabinde ise Bilgisayar Mühendisleri "MATH-230 PROBABILITY AND STATISTICS FOR ENGINEERS" (Mühendisler için Olasılık ve İstatistik) dersini sadece kendi içinde almaktadır. Endüstri Mühendisleri ise "MATH-250 INTRODUCTION TO PROBABILITY" (Olasılık Teorisine Giriş) ve "MATH-260 INTRODUCTION TO STATISTICS" (İstatistiğe Giriş) derslerini kendi içinde ayrı olarak almaktadır. Olasılık ve İstatistik Endüstri Mühendisliği'nin temel alanlarından olduğu için bu dersler ayrı ayrı ve daha kapsamlı bir şekilde verilmektedir. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencileri ise "MATH-241 ENGINEERING MATHEMTICS-I" (Mühendislik Matematiği-I) ve "MATH-242 ENGINEERING MATHEMTICS-II" (Mühendislik Matematiği-II) dersleri ile devam etmektedir. Bu iki ders, Kompleks Cebir, Vektörler ve Doğrusal Cebir, Türevsel Denklemler ya da Diferansiyel Denklemler konularını kapsayan oldukça yoğun ve kapsamlı derslerdir. Elektrik, Elektronik Mühendisliği öğrencileri de olasılık ve istatistik dersini "MATH-255 PROBABILITY AND STATISTICS" (Olasılık ve İstatistik) şeklinde kendi içinde ayrı olarak almaktadır. Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri diğer bölümlerin bir ders olarak aldığı doğrusal cebir ve türevsel denklemler dersini iki ayrı ders olarak almaktadır. Bu derslerin isimleri ise "MATH-220 LINEAR ALGEBRA" (Doğrusal Cebir) ve "MATH-240 DIFFERENTIAL EQUATIONS" (Türevsel Denklemler) şeklindedir. Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin bu dersleri daha detaylı alması gerektiği için ders iki dönemde ve daha kapsamlı verilmektedir. Bilkent Üniversitesi mühendislik bölümlerinde matematik derslerinin genel yapısı bu şekildedir. Dileyen öğrenciler seçmeli dersler kapsamında daha farklı ve yüksek seviyedeki matematik derslerini de alabilmektedir.
Sizlerle bazı genel bilgileri paylaşalım. Üniversite matematiği lise matematiğinden daha soyut ve teorik bir yaklaşım gerektirmektedir. Bu yüzden, matematiğin temellerine daha iyi hakim olmalısınız. Bununla birlikte, her ne kadar üniversite matematiği zor olsa da, doğru çalışma stratejileri ile başarıyı yakalamak mümkündür.
Üniversite matematiğinde başarılı olmak için, öncelikle derslere düzenli olarak katılmanız ve ders sırasında not tutmanız gerekmektedir. Derslerde öğrenilen konuların tam olarak anlaşılmaması durumunda, öğretim üyeleriyle iletişim kurabilir ve onlardan yardım alabilirsiniz. Ayrıca, matematiği anlamak için öğretim üyelerinin harcinde diğer kaynaklardan da yararlanmak önemlidir. Bunları kabaca matematik kitapları, online dersler ve video dersler olarak sıralayabiliriz. Ancak bazı durumlarda, özellikle ipin ucunun kaçtığı durumlarda, mutlaka dışarıdan bir özel ders takviyesi gerekmektedir
Üniversite matematiği çalışırken, tuttuğunuz notları düzenli olarak tekrarlamanız ve öğrendiğiniz konuları anlamak için pratik yapmanız gerekmektedir. Matematik, yalnızca teoriyi anlamakla değil, aynı zamanda soruları çözmekle öğrenilir. Bu nedenle, öğrencilerin öğrendikleri konuları uygulamaları önemlidir. Ayrıca, çalışma sırasında telefon gibi dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaşmak da gerekmektedir. Malesef birçok öğrenci bu disiplini kendi başına sağlamakta zorlanmaktadır. Bizler bu noktada devreye giriyoruz ve gerçekleştirdiğimiz özel dersler sayesinde hem size ciddi anlamda soru çözme pratiği yaptırıyoruz hem de bu öz disiplini edinmenizi sağlıyoruz.
Üniversite matematiği çalışmaları sırasında, dikkat etmeniz gereken diğer bir önemli konu ise zaman yönetimidir. Matematik dersleri genellikle oldukça yoğun ve zorlu olabilir, bu nedenle çalışmalarınızı düzenli olarak planlamanız ve zamanınızı verimli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir.
Sonuç olarak, her ne kadar üniversite matematiği zor olsa da, doğru çalışma stratejileri ile başarılı olunabilir. Derslere düzenli olarak katılmak, notları düzenli olarak tekrarlamak, pratik yapmak, diğer kaynaklardan yararlanmak, dikkatli çalışmak ve zaman yönetimine dikkat etmek başarılı olmak için önemlidir. Eğer bunları gerçekleştirmekte zorlanıyorsanız Matevmatik ailesi olarak sizlere yardım etmeye hazırız.